Dé online platenzaak voor de beste vinyldeals en handige tips om elpees te scoren
Vinylweetjes

Wat is de duurste, zeldzaamste, oudste of LP met de hoogste waarde ooit?

Een overzicht van leuke vinylweetjes over bijzondere LP’s uit de muziekgeschiedenis. Je krijgt antwoorden op vragen als: ‘Wat is nu eigenlijk de LP met de hoogste waarde ooit?’, ‘Welk album werd er als eerste op vinyl uitgebracht?’ maar ook ‘Van welk album zijn de meeste reissues verschenen?’. De LP die het meest over de toonbank gegaan is, mag dan uiteraard ook niet ontbreken. Een verzameling van interessante en leuke vragen over vinyl dus!

Wat is de duurste LP?

Het duurste album op LP: Prince – the Black Album

Het duurste album verkocht op LP en daarmee het album met de hoogste waarde op verkoopsite Discogs is de originele Canadese persing van Prince – The Black Album uit 1987. Recent is deze persing verkocht voor het bedrag van 27.500 dollar en heeft deze LP daarmee een waarde van rond de 24.600 euro! Maar hoe the Black Album van Prince zo’n duur album heeft kunnen worden, kwam door de keuze van Prince zelf direct bij het uitbrengen van deze plaat.

De reden dat Prince – the Black Album een hoge waarde kreeg

De duurste LP ooit

Vlak voordat het album uit zou komen werd de release namelijk geannuleerd. Prince was niet tevreden met het nieuwe album en besloot niet verder te gaan met het project. Zo werden alle geperste LP-versies van the Black Album teruggeroepen en uiteindelijk vernietigd. Daarbij werden allen rond de honderd promotie-LP’s over het hoofd gezien. Deze originele vinylversies waren de bron voor rond de 200.000 illegale bootlegs die na het annuleren uit zouden komen. Hierdoor is the Black Album van Prince ook direct ’s werelds meest verkochte bootlegalbum aller tijden geworden. Een heel waardevol album dus!

De waarde van deze Prince elpee bleef maar stijgen

De originele promotie-LP’s werden ondertussen alleen maar zeldzamer en duurder. De prijs van het album steeg jaarlijks steeds verder wat er voor gezorgd heeft dat the Black Album van Prince recentelijk verkocht is voor een kleine 27.500 dollar. De reden dat het album geannuleerd werd zouden altijd geruchten blijven. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat Prince het album van een dusdanig slechte kwaliteit vond dat hij geen heil zag in het uitbrengen van the Black Album. Dat deze LP voor een bijzonder donkere periode in het leven van Prince stond, heeft ongetwijfeld ook niet meegeholpen. En zo geschiedde het; een “mislukt” album van Prince werd de duurste plaat ooit en tegelijkertijd het meest verkochte bootlegalbum.

Wanneer je het echter hebt over de hoogste veilingwaarde van een LP die ooit betaald is voor een vinylalbum, dan is dat de 1e genummerde editie  van the White Album van the Beatles. Deze elpee is uiteindelijk verkocht voor een prijs van 790.000 dollar.

Wat is de oudste langspeelplaat?

Naast LP’s met een extreem hoge waarde is er in de geschiedenis ook een keer de allereerste echte elpee uitgekomen. Wanneer je het hebt over de eerste LP (langspeelplaat) dan ligt het er een beetje aan of je daarbij 78 toeren plaat (shellac) meerekent of praat over de allereerste 33-1/3 toerenplaat zoals nu vaak de standaard is.

De eerste 78 toeren plaat: Frank Sinatra – The Voice of Frank Sinatra

De oudste 78 toeren plaatHet oudste 78 toeren vinylalbum stamt uit 1946. Het gaat om ‘Frank Sinatra – The Voice of Frank Sinatra’. Het album, bestaande uit 8 nummers, werd uitgebracht op maar liefst vier 10″ shellac platen. De speelduur van 78 toerenplaten leende zich nog niet om de volledige speelduur van een album op een afzonderlijke plaat te kunnen persen. Daarom werd dit album van Frank Sinatra oorspronkelijk nog uitgebracht in de vorm van een boekwerk met daarin de vier platen in binnenhoezen verwerkt.

De allereerste LP

De eerste 33 1/3 toeren elpee: Mendelssohn: Concerto In E Minor

Als je het hebt over de allereerste echte 33 1/3 toeren plaat, volgt die pas 2 jaar later. Deze LP werd geperst door Columbia Records en kwam uit op 21 juni 1948. Het ging om het album: Mendelssohn: Concerto In E Minor For Violin And Orchestra Op. 64. van Nathan Milstein, Philharmonic-Symphony Orchestra Of New York & Bruno Walter. Een klassiek werk met op de A-kant 11 minuten en 18 seconden aan muziek. De B-kant bevatte 2 nummers met een speelduur van 13 minuten en 29 seconden.

Wat is het meestverkochte album op vinyl?

Populairste vinylalbum aller tijden: Michael Jackson – Thriller

Het bestverkochte album op vinyl staat op naam van The King of Pop. Het meestverkochte vinylalbumHet ziet er naar uit dat dit record ook de aankomende jaren op zijn naam zal blijven staan. Het gaat om het vinylalbum Thriller van Michael Jackson met 110 miljoen (!) verkochte LP-exemplaren. Van zulke verkoopaantallen van LP’s zoals in 1982 (het jaar dit album uitkwam) zullen artiesten tegenwoordig alleen maar kunnen dromen. Oh, en Thriller is ook terecht de meestverkochte LP te noemen, want het tweede bestverkochte vinylalbum telt “maar” 50 miljoen verkochte exemplaren. We hebben het dan over het legendarische album the Dark Side of the Moon van Pink Floyd uit 1973.

Welke LP heeft de langste speelduur?

De LP met de langste speelduur

Vinylalbum met de langste speelduur: Arthur Fiedler – 90 Minutes With Arthur Fiedler And The Boston Pops.

Hoewel normaal gesproken elke kant van een LP rond de 20 minuten aan muziek bevat, is er in het verleden toch aardig geëxperimenteerd om meer muziek op een afzonderlijke LP kwijt te kunnen. Er is één LP waarbij ze het experimenteren alleen wel heel bont hebben gemaakt. Radioshack heeft er met een “extra length recording proces” (zoals ze het zelf noemen) voor gezorgd dat één enkele LP 90 minuten aan muziek bevat. Dit hebben ze voor elkaar gekregen door de groeven miniscuul dicht op elkaar te plaatsen en het uiterste van het vinyl te gebruiken voor speelduur. Of het ook nog goed klinkt, is een ander verhaal. Het gaat om de LP: Arthur Fiedler – 90 Minutes With Arthur Fiedler And The Boston Pops.

En de zeldzaamste LP ooit?

De zeldzaamste LP ooit

De zeldzaamste LP: The Quarry Men – That’ll be the day

De zeldzaamste plaat ooit is van de band the Quarry Men. De band waaruit uiteindelijk the Beatles voort zouden komen. The Quarry Men bestond uit John Lennon (op gitaar & hij verzorgde vocalen), George Harrison (op gitaar), John ‘Duff’ Lowe (speelde piano), Colin Hanlon (verantwoordelijk voor de drums) en Paul McCartney (als zanger). Na voor het eerst de studio ingedoken te zijn met the Quarry Men werd een allereerste testpersing geperst onder de noemer: That’ll be the day door the Quarrymen op 12 juli 1958. Het is bij deze ene testpersing gebleven, waardoor er van deze single maar één exemplaar op aarde te vinden is. En laat dit exemplaar nu net bij Paul McCartney thuis zelf liggen. Daardoor is het helaas moeilijk te zeggen of het ook een LP met de hoogste waarde ooit zou kunnen worden. Bespaar jezelf dus de moeite en houd op met ernaar zoeken.

Welk album op vinyl heeft de meeste herpersingen gekregen?

Het meest heruitgebrachte album aller tijden

Het vinylalbum met de meeste herpersingen: the Beatles – Sgt. Pepper

Misschien niet heel verrassend, maar het album met veruit de meest heruitgebrachte versies is van the Beatles. In totaal is ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band‘ in 747 verschillende versies uitgebracht. Geen ander album heeft zo zijn stempel gedrukt in de muziekgeschiedenis. Zo’n bijzonder vinylalbum van één van de grootste bands aller tijden verdient een heleboel reissues om aan de vraag te kunnen voldoen. Want zeg nu zelf, jij hebt Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ook in je platenkast staan, toch? Zelfs de populairste albums van the Rolling Stones komen niet in de buurt. Zo is ‘Sticky Fingers’ uitgekomen in 357 verschillende versies. De strijd tussen The Rolling Stones vs The Beatles is dus bij deze beslist in het voordeel van the Beatles.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.